Nieuwsbrief zomer en herfst 2013:
Op 22 mei zijn Annet Ardesch en Bert Biemans op uitnodiging van ABN.AMRO Bank naar de tentoonstelling ‘Constantijn & Christiaan Huygens, Een gouden erfenis’ in de Grote Kerk in Den Haag geweest. Tijdens deze bijeenkomst hield mevrouw Reinildis van Ditzhuyzen een interessante voordracht over de beide heren in de context van hun tijd.
Op 8 juni bezocht Bert Biemans het recent geopende museum Louvre-Lens in de buurt van Lille. Een indrukwekkend museum dat met o.a. fondsen van de Europese Unie is gefinancierd. Het gedeelte waar de vaste collectie wordt getoond bestaat voornamelijk uit een zeer grote hal waarin op de muren een tijdlijn is aangebracht vanaf de Egyptenaren en de Romeinen tot aan de 21ste eeuw. Zowel beeldhouwwerk, geschriften, als schilderijen worden chronologisch tentoongesteld. Enerzijds zijn er beelden uit de Romeinse tijd te zien en anderzijds hangen er prachtige schilderijen uit de Gouden Eeuw van bijvoorbeeld Rubens en Rembrandt.
Op 18 juni bezochten Annet Ardesch en Bert Biemans het Frans Hals Museum in Haarlem, waar de jubileumtentoonstelling ‘Frans Hals, Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ werd gehouden. Deze door toen nog koningin Beatrtix geopende expositie was georganiseerd in het kader van het 100-jarig bestaan van het Frans Hals museum. Voor ons was deze tentoonstelling interessant omdat Gorcum geen schilders heeft voortgebracht die in hun werk Frans Hals en Rembrandt volgden. Slechts een Rembrandtesk schilderij van Jan Olis, dat in het Gorcums Museum op zaal hangt doet aan het schilderen met een ruwe toets denken.
Annet Ardesch en Bert Biemans hebben op zondag 15 september in het kader van de twaalfde Kunstroute 2013 een bezoek aan Woudrichem gebracht waar circa 35 kunstenaars en galerieën op 14 en 15 september hun kunstwerken, veelal modern van aard, ten toon stelden. Zo bezochten zij het atelier van Jan Krale op de Hoogstraat 45, de buurman van de bekende verzamelaar Jan Verhoeven, zie www.yellow-fellow.org. Krale had een interessante expositie van zijn abstracte schilderijen. Hij is op latere leeftijd met schilderen begonnen door onder andere de stimulerende opmerkingen van Jan Verhoeven, die met zijn jarenlange ervaring in de abstracte kunst zag dat Krale talent had. Annet Ardesch heeft tijdens ons bezoek een van zijn werken aangekocht. Ook ontmoetten zij Piet Hartman, de oud-journalist van onder andere AD Rivierenland, die nu een prachtige weblog heeft www.piethartman.nl waar hij over Woudrichem en de omliggende gemeenten publiceert. Het was een aangename middag die een overtocht met de veerboot van Gorinchem meer dan waard was.
Op 21 september heeft Annet Ardesch in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de tentoonstelling ‘Vrouw in de kunst’ geopend. Negen vrouwelijke beeldende kunstenaars exposeerden hun werk, met de vrouw als onderwerp.
Annet Ardesch in de Koperen Knop |
Mevrouw Ardesch ging in haar voordracht onder andere in op de rol van de vrouw in de schilderkunst vanaf de zeventiende eeuw tot heden, waarin eigenlijk het percentage vrouwelijke kunstenaars onveranderd is gebleven. Ook bracht zij de rol die de moeder van Vincent van Gogh heeft gespeeld in de vroege ontwikkeling van Van Gogh naar voren. |
Op 28 oktober hebben in het Gorcums Museum burgemeester Barske van Gorinchem en mw. Albertine Verlinde, directeur van Sotheby’s Nederland een prachtig schilderij van de Gorcumse schilder Mattheus Wijtmans onthuld. Het schilderij is afkomstig uit het bekende landhuis Pabold Hall in Lancashire, waar de toenmalige eigenaar Sir Peter Moores het schilderij in de gastenslaapkamer had hangen. Ook de adellijke familie Van Renesse in Brussel, die oorspronkelijk uit Utrecht kwam en daar in de zeventiende eeuw al vooraanstaande posities innam, heeft het schilderij in haar bezit gehad. Het schilderij met een afmeting van 75 bij 150 cm, getiteld ‘Kinderen op een terras bij een landhuis’ laat een tweetal jongens en een tweetal meisjes zien in een prachtige Italiaans aandoende tuin met een vijver waarin twee zwanen zwemmen. Een meisje heeft een ‘oranje-blanje-bleu’ jurk aan en het oudste jongetje met een kuras waarop een wapen is afgebeeld, heeft een ‘oranje-blanje-bleu’ verentooi op zijn hoofd, wat erop duidt dat hij het leger zal ingaan. Er zal nader onderzoek naar het schilderij gedaan worden om na te gaan wie deze personen zijn.
Tijdens de onthullingsbijeenkomst bracht archivaris de heer René van Dijk naar voren dat hij bij het onderzoek naar de geboortedatum van Wijtmans ontdekt heeft dat Wijtmans niet in Gorinchem maar in ’s Hertogenbosch geboren is en wel in 1638. Na anderhalf jaar zijn zijn ouders naar Gorcum verhuisd, waar hij 25 jaar gewoond heeft. In Gorcum heeft hij les gehad van Hendrik Verschuring en in het werk van Wijtmans is duidelijk de invloed van de Italianisant Verschuring te bespeuren. De gehele voordracht van de heer Van Dijk is op onze website opgenomen onder Mattheus Wijtmans bij het hoofdstuk ‘de Gorcumse schilders in de zeventiende eeuw’. De ontdekking van Van Dijk heeft vooral aangetoond dat het boek van Arnold Houbraken ‘De groote schouburgh der Nederlantsche kunstschilders en schilderessen (1718-1721)’ met biografieën van kunstschilders uit de zeventiende eeuw niet geheel betrouwbaar is.
Wij zijn verheugd dat dit schilderij van Wijtmans naar Gorcum gekomen is omdat in Baltimore, Boedapest, Dresden, Kaapstad, Schwerin en het Louvre in Parijs een schilderij van Wijtmans te bezichtigen is en nu als enig museum in Nederland ook in het Gorcums Museum.
naar alle Nieuwsbrieven