Jan van GoyenWelkom op de website van de Stichting
Gouden Eeuw Gorinchem!

 

Het begin...

Een op 18 juni 2008 opgerichte stichting die het initiatief van kunsthistoricus
Drs. B. Biemans MA vormgeeft en uitwerkt:
Kunstwerken van bekende Gorcumse schilders uit de 17e eeuw terugbrengen naar deze stad, opdat de Gorcumse burgerij zich bewust wordt van de kwaliteit die nationaal en internationaal onbetwist is gebleken.

Gorinchem was in de Gouden Eeuw een bekend handelsknooppunt en bracht schilders voort als Abraham Bloemaert, Aert van der Neer en Jan van der Heyden. Zo zijn er nog minstens tien bekende Gorcumse kunstenaars te noemen wier werk tot in de musea van New York (het Metropolitan), Parijs (het Louvre), The National Gallery in Londen en het Prado in Madrid hangt.

Doel

Bloemaert
Abraham Bloemaert:
De aanbidding van de herders
1634, olie op paneel

De stichting stelt zich onder andere ten doel om op beurzen en veilingen op zoek te gaan naar deze kunstwerken en te trachten ze voor Gorinchem te verwerven. Het Gorcums Museum aan de Grote Markt is de locatie waar de schilderijen, tekeningen en etsen tentoongesteld worden.

Om dit te kunnen verwezenlijken is de stichting Gouden Eeuw Gorinchem opgericht, bestaande uit een bestuur met een degelijke basis en een deskundig en enthousiast Gouden Eeuw Team, dat zich met de oriëntatie en de aankopen bezighoudt.

Het Comité van Aanbeveling staat met namen van gerenommeerde kunstkenners borg voor zorgvuldigheid en het stimuleren van de fondsenwerving.

Informatie

Heyden
Van der Heyden:
Terugkeer van de jagers
ca 1680, olie op paneel

Wanneer u doorklikt op deze pagina vindt u informatie over de Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw. Recent verworven kunstwerken en andere actualiteiten staan vermeld in het menu onder Nieuwsbrief. Het Gouden Eeuw Team en het bestuur stellen zich graag aan u voor en de namen van de leden van het Comité van Aanbeveling treft u aan onder de gelijknamige aanduiding. Wij hopen dat wij onze bevlogenheid via deze website kunnen overbrengen en staan open voor reacties.